پیگیری وزارت خارجه در خصوص باغ قلهک


پیگیری وزارت خارجه در خصوص باغ قلهک
 منوچهر متکی عصر سه‌شنبه در یک نشست خبری در حاشیه بازدید از نمایشگاه مطبوعات، در پاسخ به سوالی درباره روابط چین و ژاپن با ایران به‌خصوص در حوزه‌های نفت و گاز اظهار کرد: در حوزه‌های نفت و گاز جمهوری اسلامی ایران زمینه‌های فعالیت زیادی دارد و شرکت‌های مختلف داخلی و خارجی برای اجرای پروژه‌های مختلف در این زمینه از دیر زمان تاکنون فعال هستند.
او ادامه داد: توانمندی‌های شرکت‌های ایرانی برای اجرای پروژه‌های مربوط به حوزه‌های نفت و گاز در سطح بالا و استانداردهای لازم قرار دارد و اگر در زمینه‌ای شرکت‌های داخلی توانمندی انجام پروژه را داشته باشند و ما خودکفا باشیم نیازی به خارجی‌ها برای اجرای آن پروژه‌ها نخواهیم داشت. با این حال چین و ژاپن از شرکای مهم ما هستند و ما با آن‌ها روابط گسترده‌ تاریخی و دیرینه داریم و در زمینه‌هایی که لازم باشد با آن‌ها همکاری خواهیم کرد.
گاهی آب و هوای آمریکا در افراد تغییراتی ایجاد می‌کند
متکی درباره اظهارات وزیر خارجه پاکستان که اخیرا در رسانه‌های غربی منتشر شده است، گفت: رسانه‌ها مطالبی را به نقل از وزیر خارجه پاکستان نوشتند و از دوستان پاکستانی خود خواستیم که متن دقیق این اظهارات را برای ما بفرستند. اگر این اظهارات همانی باشد که در رسانه‌ها منتشر شده است باید گفت که گاهی آب و هوای آمریکا روی افرادی که به این کشور می‌روند تغییراتی ایجاد می‌کند. البته باید صبر کرد تا متن دقیق این اظهارات به دست ما برسد و بعد از آن اظهارنظر کنیم. درباره سخنان فیدل کاسترو هم برخی رسانه‌های صهیونیستی مطالبی نوشته بودند که وقتی وزیر خارجه کوبا را دیدم متن کامل این اظهارات را به من داد که با آن چه در رسانه‌ها منتشر شده بود فرق داشت.
وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران افغانستان در مورد اشتراکات میان مردم ایران و افغانستان خاطرنشان کرد: ما و افغانستان دو کشوری هستیم که برای همیشه در کنار هم زندگی کرده و می‌کنیم. ما بیش‌ترین اشتراکات و پیوندهای فرهنگی و آداب و سنن را داشته و در یک حوزه تمدنی قرار داریم؛ در عین حال دو ملت و کشوری هستیم که دارای منافع و نگرانی‌های مشترکیم.
وی ادامه داد: ایران در 32 سال گذشته که کشور همسایه و برادر افغانستان در فراز و نشیب تحولات داخلی و خارجی قرار داشته، همواره در کنار مردم افغانستان و اراده آن‌ها برای تعیین سرنوشت‌شان بوده است.
وزیر امور خارجه کشورمان خاطرنشان کرد: صریح‌ترین و روشن‌ترین و صمیمانه‌ترین مواضع در مورد استقلال افغانستان، آبادانی و پیشرفت این کشور و تصمیم‌سازی در تعیین سرنوشت توسط ملت افغانستان از سوی ایران بیان شده است، این مواضع، مواضع قطعی و همیشگی ما است.
او ضمن تاکید بر ضرورت به دست گرفتن امور در افغانستان از سوی دولت و مردم این کشور افزود: امیدواریم ملت افغانستان به اهداف مورد نظر خود که همانا خروج نیروهای خارجی و به دست گرفتن سرنوشت افغانستان توسط ملت خود است، دست یابد. مطمئنا دولت، ملت و رسانه‌های دو کشور و سازمان‌های مردم‌نهاد که به منافع اصیل و واقعی ملت‌های‌شان می‌اندیشیند، در این مسیر از خواست و اراده دو ملت حمایت می‌کنند.
انتشار اسناد در ویکی لیکس کاملا مشکوک به نظر می‌رسد
در ادامه متکی در پاسخ به پرسش دیگری در مورد انتشار گزارش ویکی‌ لیکس و برخی اتهامات علیه ایران و تلاش برای تخریب سفیر ایران در افغانستان، گفت: حرکت مشابهی چندی پیش در مورد افغانستان رخ داد و برخی اسناد در مورد ایران در آستانه انتخابات افغانستان منتشر شد. این موضوع هنوز به طور کامل مشخص نیست، اقدام اخیری که از سوی موسساتی انجام شد و اسنادی که مشخص نیست چگونه است و بخشی که به ویژه در مورد اقدامات آمریکا در عراق است بسیار کم‌رنگ مطرح شده و اثری از اقدامات غیرانسانی که در عراق انجام شده در آن مشاهده نمی‌شود، درست در آستانه تشکیل دولت عراق منتشر شده و این موضوع کاملا مشکوک به نظر می‌رسد.
رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان گفت: امیدواریم محققان، مورخان، پژوهشگران و سیاستمداران زبده در این عرصه چرایی و چگونگی این اقدام و پشت پرده‌های آن را برای افکار عمومی منطقه و جهانیان روشن کنند. جهانیان اقدام انجام شده را اقدامی مشکوک و با برنامه‌ریزی‌های خاصی تفسیر می‌کنند.
اگر تغییری در رویکرد انگلیس ببینیم پاسخ متقابل می‌دهیم
در ادامه یکی دیگر از خبرنگاران از روابط میان ایران و انگلیس پرسید که وزیر امور خارجه کشورمان در این رابطه اظهار کرد: روابط ایران و انگلیس فراز و نشیب‌های فراوانی داشته است و در این کارنامه این روابط انتقادات و اشکالات زیادی به عملکرد دولت‌های انگلیس در 30 سال گذشته وجود داشته است. پس از دولت قبلی که در انتخابات گذشته شکست خورده یعنی دولت حزب کارگری و روی کار آمدن محافظه‌کاران در این کشور، اعلام کردند در نظر دارند تغییری در سیاست‌های خود ایجاد کنند.
او ادامه داد: وزیر خارجه انگلیس در نیویورک در ملاقاتی که با من داشت اعلام کرد که در تلاش هستند تحرکات و تغییراتی در روابط و سیاست‌های‌شان نسبت به ایران ایجاد کنند، قاعدتا اگر جلوه‌های عملی چنین تغییر رویکردی را ببینیم در چارچوب روابط‌مان با اروپا پاسخ متقابل خودشان را دریافت خواهند کرد.
تامین نکردن سوخت هواپیماهای ایرانی هیچ ارتباطی با تحریم‌ها ندارد
وی در پاسخ به پرسش دیگری در مورد تامین سوخت برای هواپیماهای کشورمان و ایجاد مشکلاتی برای هواپیماها در برخی فرودگاه‌های کشورهای اروپایی گفت: تامین سوخت برای هواپیماهای مسافربری در برخی از فرودگاه‌های اروپا و مسائل ایجاد شده در این رابطه هیچ ارتباطی با بحث تحریم‌ها ندارد. اقدامی ایذایی و تضییع حقوق مسافرانی است که با هواپیما سفر می‌کنند.
رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان گفت: ما هشدارهای لازم را دادیم در صورتی که روند جاری در برخی از پایتخت‌های اروپایی اصلاح نشود با عمل متقابل از سوی ایران مواجه خواهند شد.
خبرنگار دیگری از روابط میان ایران و اردن پرسید که‌ وزیر امور خارجه کشورمان پاسخ داد: روابط ایران و پادشاهی اردن روابط خوبی است. ما موضوع خاصی در روابط‌مان به عنوان نکته منفی نداریم. از فرصت‌هایی که برای دیدار و گفت‌وگو پیش می‌آید در سفرهای متقابل وزیران خارجه و سایر وزیران استفاده می‌کنیم. اخیرا رییس‌جمهور کشورمان پیش از سفر به لبنان با ملک عبدالله ـ پادشاه اردن ـ گفت‌وگوی تلفنی داشته است و از وی برای سفر به تهران دعوت کرده که این دعوت پذیرفته شده است. ما روابط بسیار خوبی با پادشاهی اردن داریم و دو کشور مهم در منطقه مهم یعنی خاورمیانه قرار دارند.
سفر احمدی‌نژاد به لبنان سفری موثر، به‌موقع و سازنده بود
یکی دیگر از خبرنگاران در مورد سفر رییس‌جمهور به لبنان و تاثیرات آن در روابط دو کشور پرسید که متکی پاسخ داد: تفاسیر مختلف در عرصه‌های بین‌المللی و از سوی چهره‌های سیاسی و شخصیت‌های مختلف لبنانی و ایرانی بیان شد. سفر وی به لبنان پس از پنج سال سفری موثر، به‌موقع، سازنده و در جهت تحکیم ثبات و آرامش و هم‌گرایی و وحدت ملی در لبنان بود. تبلیغات گسترده‌ای را دشمنان ملت لبنان و منطقه از مدت‌ها پیش در دستور کار خود قرار داده بودند؛ اما این سفر همان‌گونه که از زبان رییس‌جمهور و نخست‌وزیر لبنان و رهبران همه‌ی احزاب سیاسی این کشور بدون استثنا اعلام شد سفری تاثیرگذار و مثبت و در جهت نزدیکی هر چه بیش‌تر جریان‌های مختلف سیاسی در لبنان و تحکیم ثبات و آرامش و امنیت ملی در لبنان بود.
او خاطرنشان کرد: در حوزه روابط دو جانبه با امضای 17 سند، ایران و لبنان دور جدیدی از روابط پرنشاط اقتصادی را آغاز کردند و حضور شرکت‌های قوی و موفق ایرانی در عرصه لبنان و زمینه‌های تجارت میان دو کشور و حوزه‌های دیگری در بخش اقتصادی گویای این است که ما چشم‌انداز روشنی از آینده همکاری‌های اقتصادی دو جانبه را خواهیم داشت.
وزیر خارجه کشورمان گفت: هم‌طراز کردن همکاری‌های اقتصادی در سطح روابط سیاسی خوب دو کشور یکی از اهداف اصلی این سفر بود. حمایت همه جانبه ایران از مقاومت یکپارچه ملت لبنان در مقابله با هرگونه تهدید و تجاوز خارجی آرمان بلند دیگر این سفر برای ملت لبنان بود.
یکی دیگر از خبرنگاران در مورد موضوع مقاومت در فلسطین پرسید که متکی با بیان این که مقاومت ملت‌های منطقه در برابر دشمنان به ویژه دشمن و تهدید دیرینه منطقه یعنی رژیم صهیونیستی سنگین‌تر و قوی‌تر از گذشته شده است، گفت: مقاومت لبنان درس به یاد ماندنی در جنگ 33 روزه به تجاوز وحشیانه رژیم صهیونیستی داد؛ اما این حرکت روح مقاومت را میان همه ملت‌های مسلمان منطقه در برابر هرگونه تجاوز دیگری و هر جزیی از پیکره جهان اسلام و به ویژه در منطقه خاورمیانه روشن و آشکارا پاسخ داد و نشان داد که مقاومت، مقاومتی جانانه و پاسخ‌ها، پاسخ‌هایی دندان‌شکن خواهد بود.
نزدیکی ملت‌های منطقه به هم با هر تهدیدی بیش‌تر و بیش‌تر می‌شود
وی گفت: نزدیکی ملت‌های منطقه با هرگونه تهدید به هم بیش‌تر و بیش‌تر می‌شود همان‌طور که افزایش تماس‌ها اعم از دیپلماسی تلفنی تا رفت و آمدهایی که در دستور کار قرار دارد می‌تواند تقویت هم‌گرایی را در منطقه نشان دهد.
ایران در بالاترین سطح در اجلاس باکو شرکت می‌کند
خبرنگار دیگری به موضوع برگزاری نشست سران خزر در باکو اشاره کرد و پرسید آیا مواضع کشورهای ساحلی در مورد رژیم حقوقی دریای خزر به یکدیگر نزدیک شده است؟ که متکی پاسخ داد: پس از نشست دوم سران کشورهای دریای خزر در تهران که سند اصلی و پایه‌ای این همکاری‌ها به امضای ایران رسید، اجلاس سران در باکو 27 آبان برگزار خواهد شد. این اجلاس از اهمیت ویژه‌ای در تقویت همکاری‌های کشورهای ساحلی دریای خزر برخوردار است و ایران در بالاترین سطح در این اجلاس شرکت می‌کند. نشست نمایندگان ویژه دریای خزر در باکو برگزار شد، ‌دو نشست دیگر قبل از اجلاس سران در باکو و تهران برگزار خواهد شد. روز پیش از اجلاس سران، نشست وزیران خارجه برگزار خواهد شد و مجموعه مباحثی که در نشست‌های مقدماتی مطرح می‌شود در نشست سران به تایید و نظر نهایی سران خواهد رسید.
او خاطرنشان کرد: روند یک ساله گذشته در گفت‌وگوهای پنج کشور روند تقویت هم‌گرایی بوده و ما امیدواریم مناسبات میان پنج کشور به ویژه در محور مشترکی که با هم در زمینه دریای خزر دارند و آن همکاری در ابعاد مختلف امور این دریاست، قوی‌تر و منسجم‌تر و مواضعی‌ یکسان‌تر را در نشست باکو دست یابند.
ایران آمادگی‌اش را برای کمک به حل مساله قره‌باغ اعلام کرد
وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به پرسش دیگری در مورد روابط ایران و ارمنستان،‌ این روابط را در سطح بسیار بالایی ارزیابی کرد.
وی به سفر نخست‌وزیر ارمنستان به تهران اشاره کرد و گفت: امروز چند سند در حضور معاون اول رییس‌جمهور و نخست‌وزیر ارمنستان توسط وزیران مختلف دو طرف به امضا رسید که نشانگر اراده دو کشور برای ارتقای همکاری‌های میان دو کشور است.
رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان افزود: در گفت‌وگوهایی که با یکدیگر داشته‌ایم،‌ ایران آمادگی خود را برای کمک به حل مساله قره‌باغ میان آذربایجان و ارمنستان به طرف ارمنستانی اعلام کرد.
هنوز حکمی درباره باغ قلهک صادر و اعلام نشده است
او هم‌چنین در پاسخ به پرسش دیگری در زمینه آخرین پیگیری‌های وزارت امور خارجه در مورد باغ قلهک گفت: در مورد بخشی از مستقلاتی که در اختیار سفارت بریتانیا در تهران است، اعلام کرده‌ایم توسط افرادی حقیقی شکایتی به مرجع قضایی انجام شده است؛ این شکایت باید مراحل نهایی خود را طی کند پس از اعلام نظر مراجع قضایی، وزارت امور خارجه این موضوع را در دستور پیگیری قرار می‌دهد. برای ما هنوز حکمی در این زمینه صادر و اعلام نشده است.
دیگر امکان مدیریت پنهان و تصمیم‌گیری‌های پشت پرده در مناسبات جهانی وجود ندارد
خبرنگار دیگری در زمینه حقوق بشر در آمریکا پرسید که متکی پاسخ داد: تحولات عظیم و گسترده‌ای امروز در مناسبات جهانی و افکار عمومی جهان در حال پدیدار شدن است. امروز همه قواعد، مقررات و نظام‌های نظم کهن در حال فروپاشی است. امروز همه مفاهیم در حال بازتعریف است. همه مفاهیم با مصادیق واقعی خود مورد ارزیابی و سنجش قرار می‌گیرد. امروز به برکت وجود رسانه‌ها و گسترش سریع تکنولوژی و ارتباطات دیگر امکان مدیریت پنهان و تصمیم‌گیری‌های پشت پرده در مناسبات جهانی وجود ندارد. امروز کسانی نمی‌توانند تعاریف خود را در موضوعاتی چون دموکراسی، حقوق بشر و نظم نوین به جهانیان تحمیل کنند. امروز ملت‌ها در سایه ارتقای آگاهی‌ها از یک سو و دریافت اطلاعات توسط رسانه‌ها از سوی دیگر خودشان به تحلیل می‌رسیدند و نظریه‌پردازی می‌کنند. دوران تصمیم‌سازی برای دیگران بدون نقش دادن به آن‌ها سپری شده است.
او با اشاره به اظهارت رییس‌جمهور کشورمان در مجمع عمومی سازمان ملل افزود: احمدی‌نژاد ضمن نقد چنین روندی در مناسبات جهانی، دهه پیش‌روی را به عنوان دهه مشارکت در مدیریت جهانی توسط همه کشورها و ملت‌ها بیان کرد. ما معتقدیم کسانی که از 1948 پس از اعلامیه جهانی حقوق بشر در رقابت‌های سیاسی‌شان با قطب‌های مخالف به عنوان ابزار از حقوق بشر استفاده می‌کردند امروز به بن‌بست رسیده‌اند. امروز کارنامه سیاه عملکردهای‌شان از زندان‌های ابوغریب در خاورمیانه، کشتار بیش از یک میلیون نفر از مردم عراق و‌ افغانستان و مجروح‌های فراوان در این منطقه، سکوت مرگ‌بار در برابر جنایات رژیم صهیونیستی در ترورهای آشکار و روشن مانند ترور المحبوح در امارات که نشانگر اقدامات مبتنی بر جاسوسی و تروریستی رژیم صهیونیستی در این منطقه است و دیگر جنایات آن‌ها از جمله حمله به کشتی آزادی، چهره واقعی آن را نشان می‌دهد.
وزیر خارجه ادامه داد: آن‌ها دیگر نمی‌توانند دم از حقوق بشر بزنند. معتقدم نظم کهن در حال فروپاشی است و نظامی نوین این بار بر اساس خواست ملت‌ها مبتنی بر عدالتخواهی و مهرورزی و حقوق واقعی انسانها و ملت‌ها در حال شکل‌گیری است.
متکی در پایان گفت: معتقدیم شعارهای انقلاب اسلامی، شعارهای برآمده از خواست همه ملت‌ها است به همین دلیل مسوولان ایران به میانه مردم هر کشوری که می‌روند نوعی احساس خویشاوندی و نگاه مشترک در میان مردم و ملت ایران به وجود می‌آید.
این نشست مطبوعاتی با استقبال گسترده خبرنگاران خارجی روبه‌رو بود.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد