یک کارشناس مسائل فرهنگی گفت: برخی جوانان که به لحاظ مالی دچار مشکل هستند در مقابل پیشنهاد دعوتکنندگان به فرقههای انحرافی دچار لغزش میشوند.
علی اعظم خسروی در گفتوگو با فارس، در خصوص جنگ نرم و جایگاه جوانان در این جنگ اظهار داشت: جنگ نرم که جنگ عقیدههاست مسئله جدیدی نیست؛ دشمنان از ابتدای انقلاب این تهاجم را شروع کردند اما این مسئله تقریباً به تازگی برای ما عیان شده است.
این مشاور فرهنگی جوانان به اسناد افشا شده سالهای گذشته دشمنان علیه نظام اشاره کرد و گفت: براساس این اسناد، قسمتی از توطئههای دشمنان انقلاب آشکار شده، ضمن اینکه همچنان لایههایی از این خصومتها مخفی مانده است؛ از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی که امام خمینی(ره) انقلاب فکری علیه مستکبران اعلام کرد، دشمنان خصومت خود را آغاز کردند اما تا حدودی آن را مخفی میکردند و اکنون بخش بیشتری از آنچه مخفی میکردند، آشکار شده است.
وی به پیچیده شدن ابزار دشمن در جنگ نرم اشاره کرد و افزود: یکی دیگر از مشخصههای جنگ نرم علاوه بر عقیدتی بودن این است که این جنگ حساستر از قبل است؛ اگر تا پیش از این در میدان جنگ فیزیکی و با قطعنامه با ما برخورد میکردند، اکنون با ابزار هنر، رسانه و ماهواره مقابله میکنند.
خسروی ابزار جنگ نرم را بسیار ظریف دانست و گفت: ابزار این جنگ آنچنان ظریف است که نه تنها جوانان بلکه گاه افراد با تجربه را نیز دچار اشتباه میکند و مانند وسوسههای شیطانی، به خاطر پیچیدگیهایی که دارد فرد بدون اینکه متوجه شود در دام آن گرفتار میشود.
این استاد دانشگاه به خالی و مستعد بودن قلب جوان و نوجوان به عنوان اصل کلی جوانشناسی اشاره کرد و ادامه داد: حضرت علی علیهالسلام در نامه 31 نهجالبلاغه خطاب به امام حسن علیهالسلام، قلب جوان را به زمینی خالی که آماده پاشیدن بذر است تشبیه میکند؛ قلب جوان قلبی پاک و مستعد است که هر چه در آن کاشته شود همان میروید.
وی افزود: در جنگ نرم هر کس زودتر قلب جوان و نوجوان را تسخیر کند و آنچه که موردنظرش است در آن بکارد او در این جنگ پیروز شده است، پس نکته اول این است که باید تلاش و دقت داشته باشیم و قلب جوان را مخاطب خود قرار دهیم تا در کارزار جنگ نرم به تسخیر حریف درنیاید.
* هر جوان به خودی خود، یک حسین فهمیده میشود
خسروی بر نقش کسانی که در حوزه جوانان کار میکنند تأکید کرد و اظهار داشت: جوان در جنگ نرم نقش مظلومانهای دارد و در بازار مکاره دنیا ابزاری شده است که هر کس توانست زودتر ذهن او را تصاحب کند پیروز میشود بنابراین کسانی که با جوانان کار میکنند باید بدانند که این فرصت طلایی است و باید از تمام امکانات استفاده شود تا ضمن بیان حق و حقیقت، قلب جوان را نیز تسخیر کنند.
وی ادامه داد: هنگامی که این دو مرحله را به خوبی اجرا کردیم و جوان به سلاح فکر و عقیده مسلح شد هر جوان به خودی خود، یک حسین فهمیده میشود؛ در غیر اینصورت جوانان از دست ما میروند و این مسئله از کوتاهی و سهلانگاری ما خواهد بود.
این مشاور فرهنگی در حوزه جوانان خاطرنشان کرد: در شبیهسازی جنگ نرم و جنگ کلاسیک، یک نکته حائز اهمیت است اینکه در جنگ کلاسیک بهترین دفاع را حمله میدانند، در جنگ نرم نیز به همین صورت است؛ باید متناسب با فضا، ساز و کار لازم را پیشبینی کرده و به شکل خاص حمله کنیم.
*لازمه جنگ نرم جهاد اکبر یا همان خودسازی است
خسروی افزود: نباید اینگونه باشد که بنشینیم و از خدا بخواهیم جوانانمان را در مقابل تهاجم فرهنگی حفظ کند بلکه باید در این عرصه با ابتکار و اندیشه وارد شویم و در عین حال بر خدا توکل کرده، از او توفیق پیروزی بخواهیم.
وی جنگ نرم را در یک کلام شبیهسازی فرهنگی جنگ کلاسیک دانست و تصریح کرد: لازمه چنین جنگی جهاد اکبر یا همان خودسازی است؛ همان طور که در دفاع مقدس هشت ساله که جهاد اصغر بود با همین سلاح جهاداکبر پیروز شدیم در جنگ نرم نیز باید به همین سلاح اتکا کنیم ضمن اینکه خودباوری و ابتکار عمل نیز لازمههای دیگر این میدان هستند.
خسروی افزود: دو خطر جدی متولیان جنگ نرم را تهدید میکند؛ نخست اینکه خودسازی لازم را در این میدان نداشته باشند و دیگر اینکه خود را تنها مسئول پاسخگویی به سؤال و ابهامهای دشمن بدانند؛ یعنی منفعل عمل کرده و تنها در صدد پاسخگویی به ابهامها بر آیند؛ در حالی که قویترین ابزار ما در جنگ نرم بدون شک حمله فکری ـ اعتقادی است.
این استاد دانشگاه، سوره آلعمران را منشور مبارزه با جنگ نرم دانست و گفت: در آیات این سوره، خداوند دائماً اهل ایمان را از شیطنتهای اهل کتاب که همان یهودیان هستند برحذر داشته و میخواهد که آنان را به چالش کشیده و رسوا کنند؛ ما نیز باید با همین روش با دشمنان مقابله کنیم.
وی موضع رئیسجمهور کشورمان راجع به هولوکاست را مصداق به چالش کشیدن دشمنان دانست و یادآور شد: چنانچه یک دهم آنچه که غربیها علیه جوانان ما انجام میدهند در جهت مثبت برای جوانان غربی انجام دهیم به طورکلی میدان جنگ فرهنگی در دنیا را تسخیر خواهیم کرد؛ اکنون امکانات و ابزار کافی وجود دارد که ما حداقل روزی یک سؤال در ذهن غربیها ایجاد کنیم و آنان را به چالش بکشیم تا آنان فرصت ایجاد شیطنت علیه ما و جوانانمان را نداشته باشند.
*فطرت جوانان پاک است و فطرت پاک به دنبال حق میگردد
خسروی در ادامه اظهار داشت: چنانچه اولیاء جوانان از خانواده، مدرسه و دانشگاه گرفته تا دانشگاه عمومی وظیفه خودشان را خوب انجام دهند جوانان به بمب اتم یا تفکر اتمی سیار، علیه غرب تبدیل میشوند و هیچ دشمنی نمیتواند با آنان مقابله کند، نمونه چنین جوانانی را اکنون در لبنان و فلسطین میبینیم که زبدهترین آنان در مقابل شیطان نفس و شیطان بزرگ آمریکا ایستادهاند بنابراین با تربیت صحیح، جوانان کشور در مقابل تهاجم فرهنگی غرب مصون شده و علاوه بر آن به الگویی برای جهان اسلام تبدیل میشوند.
وی در خصوص عرفانهای کاذب و انحراف جوانان تصریح کرد: بدون شک فطرت جوانان پاک است و فطرت پاک به دنبال حق میگردد چنانچه حق را به خوبی جلوه دهیم باطل محو شده و بخشی از نگرانیهای ما بیمعنا خواهد شد در غیراینصورت جوانان از دین فراری میشوند و به سراغ جایگزینهای غلط و کاذب میروند و این ناشی از خطای ما خواهد بود.
این مشاور فرهنگی، بخشی از گرایشهای جوانان به عرفانها و ادیان انحرافی را مربوط به مسائل و معضلات اقتصادی دانست و ادامه داد: در تحقیقاتی که به صورت تصادفی انجام دادیم به این واقعیت دست یافتیم که ریشه بخشی از این اتفاقات و انحرافها در جوانان اقتصادی بوده و فکری نیست، دشمن در این راهبرد برای جوانان به خصوص جوانانی که مشکل اقتصادی دارند هزینه کرده و از این طریق آنان را جذب میکند.
وی بر نقش منفی سوءمدیریتهای اقتصادی کشور در گرایش جوانان به فرقههای انحرافی تأکید کرد و افزود: جوانی که به لحاظ مالی دچار مشکل است هنگامی که تبعیضها را به شکل خاص میبیند مقابل پیشنهاد دعوتکنندگان به فرقههای انحرافی دچار لغزش میشود.
این استاد دانشگاه در ادامه اظهار داشت: در سیستان و بلوچستان از سالها قبل، وهابیها شبنامههایی بین جوانان دانشجو پخش میکنند، جوانانی که مشکلات اقتصادی دارند با کمکهای مالی آنان مستعد گرایش به این فرقه میشوند.
*اهمیت جانشین پروری از میان جوانان توسط اساتید و بزرگان فکری کشور
خسروی ادامه داد: قبل از انقلاب، جوانان ما حتی در زندانها درگیر بحثهای فکری و التقاطی بودند در مقابل، عدهای دیگر از جوانان با این افراد مبارزه فکری میکردند اکنون نیز ما به چنین راه حلی نیاز داریم؛ باید عدهای جوان خداجو پرورش دهیم که با شجاعت و تفکر در دل مشکلات و شبههها وارد شوند در واقع از خود جوانان برای کمک به جوانانی که لغزیدهاند کمک بگیریم.
وی به ضرورت تقویت تفکر در جوانان اشاره کرد و اظهار داشت: هنگامی که در جوان پایبندی به دین را به زیبایی ایجاد کردیم با برگزاری کارگاههای فکری و اعتقادی، تقویت تفکر، پاسخگویی به شبهات و حمله را به جوان بیاموزیم.
این استاد دانشگاه افزود: باید بسیج سازندگی که در تابستانها برگزار میشود را در بحث تفکر نیز فعال کنیم من نیز اعلام آمادگی میکنم که به مصداق آیه قرآنی «عشرون صابرون» 20 جوان صابر را پرورش دهم تا به 20 نقطه مینگذاری شده شیطانپرستان وارد شوند و این فرقه ضاله را متلاشی کنند.
وی ادامه داد: هر چقدر انقلاب به جلو پیش رود بدون شک، مبارزه سختتر میشود؛ شیطان عصبانی است و ما نباید فراموش کنیم شیطان بر گمراه کردن بندگان خدا قسم خورده است اما در عین حال شیطان بر دو گروه سلطه ندارد؛ کسانی که ایمان دارند و توکل میکنند و ما باید بر تقویت ایمان و توکل در جوانان تلاش کنیم.
خسروی به اهمیت جانشین پروری از میان جوانان توسط اساتید و بزرگان فکری کشور اشاره کرد و گفت: متولیان فکری جامعه علاوه بر هدایت مردم و تقویت بنیانهای دینی آنان، تکثیر امثال خود را از میان جوانان نیز مدّنظر داشته باشند زیرا چنین جوانان پرورش یافتهای از قشر خود جوانان هستند و به راحتی در دل آنان نفوذ میکنند از این طریق به دشمن ضربه کاری وارد میکنند.